17 STICHTING JAARVERSLAG 2023 I O N A Hoe zou je This Side Up omschrijven? Op papier zijn we handelaren die koffie importeren maar in feite zijn we een tussenpersoon die in het belang van de boer optreedt. De boer kan rekenen op ons, we komen ieder jaar terug. We kijken niet naar de marktprijs, maar naar wat de boer nodig heeft. Dat maakt ons anders dan andere koffiekopers, ook als ze biologisch of fairtrade kopen. We verhandelen alleen groene bonen en leveren die aan koffiebranders over heel Europa. Het grootste deel van de omzet is in Nederland. Een mooi voorbeeld van wat we daarmee bereiken zie je in Colombia. In 2016 is This Side Up (TSU) in Génova, Colombia gestart met één koffieboer. Nu levert het halve dorp koffie aan TSU en is een kenniscentrum opgericht dat werkt aan regeneratieve landbouw. Wat zijn de overeenkomsten tussen TSU en Iona Stichting? Bij TSU staat de mens centraal, in plaats van de koffieprijs. Dat sluit volgens mij aan op de antroposofische filosofie. De eerlijke handel rolt er vanzelf uit. Ik ben zelf ook boer geworden, dat maakt het gesprek gelijkwaardiger. De Iona Stichting ondersteunt eerlijke en duurzame landbouw. Wat vaak ontbreekt is een goed begrip van de manier waarop de natuur werkt, de relatie tussen bodemleven en gewassen. Koffie leent zich heel goed voor regeneratieve landbouw, boeren ontdekken zelf hoe snel de natuur kan herstellen en positief reageert op maatregelen als toegenomen biodiversiteit of natuurlijke compost en ziektebestrijding gebaseerd op schimmels en bacteriën. Waarom wilde TSU met de Iona Stichting een lening afsluiten? In het verleden kregen we ons geld van partijen die niet achter onze filosofie stonden. Dat voelde niet goed. Nu we een groep van ‘social lenders’ om ons heen hebben staan klopt wat we doen beter. Geld is een vorm van vertrouwen in onze aanpak. Onze aanpak is enorm schaalbaar, omdat we een wereldwijd netwerk op basis van vertrouwen met elkaar verenigen. De hele wereldpolitiek komt terug in koffie en via koffie kun je daarom ook veel problemen oplossen. Wat betekent ondernemerschap en eigenaarschap voor jou? Ondernemerschap is voor mij flexibiliteit. Om te reageren op mogelijkheden, problemen snel op te lossen, taken door te kunnen geven aan anderen, je eigen rol constant opnieuw uit te vinden. Eigendom van een bedrijf voelt voor mij ongemakkelijk en zie ik als een bron van corrumpeerbaarheid. We zien TSU als een organisme met een eigen identiteit die vrij is. Daarom wil TSU graag ‘steward owned’ worden. De onderneming mag vrij bewegen en evolueren zoals degenen die haar bedienen dat aanvoelen. Vrij van de internationale handelsmarkt. We hebben een beïnvloedende, onderwijzende en tegelijkertijd luisterende rol die in golven werkt tussen partijen. Waarin mogen TSU en de Iona Stichting wakker zijn voor de toekomst? Ik zie dat in de koffiewereld de consolidatie nog steeds verder toeneemt. Minder bedrijven hebben meer macht en invloed, waardoor de ongelijkheid tussen koffieproducerende en koffieverwerkende partijen toeneemt. Dat is niet goed voor de koffieproducenten en de natuur. Tegelijkertijd zorgen internet en social media ervoor dat we veel makkelijker en persoonlijker met elkaar in contact kunnen komen, handelen en in elkaar kunnen investeren. Zo kunnen mooie initiatieven ontstaan in belang van de toekomst. Een Amsterdamse koffiezaak hielp onlangs via ons een boer in Myanmar om biologisch te worden. Europese barista’s gaan naar Colombia om koffie te oogsten omdat daar te weinig plukkers zijn. Boeren in Brazilië helpen boeren in Tanzania om hun koffie beter te drogen. Kennisuitwisseling en verbinding. Daar doen we het voor. > www.thissideup.coffee Lennart Clerkx van This Side Up
RkJQdWJsaXNoZXIy MjUzMjc=