projecten

Landbouw & Voeding

Momavlis Mitsa Association: een biologische bakkerij

2019 · €10.000,-

Momavlis Mitsa (Toekomst voor de Aarde) is een Georgische non profit organisatie die zich inzet om plattelandsontwikkeling te ondersteunen.

Wie zijn zij?

Momavlis Mitsa (Toekomst voor de Aarde) is een Georgische non profit organisatie die zich inzet om plattelandsontwikkeling te ondersteunen door het introduceren van biologische landbouw en het op een eigentijdse manier telen en onder de aandacht brengen van traditionele Georgische granen, groente, kruiden en fruit. Daarnaast zet de organisatie zich in om mensen een zinvolle werkomgeving te bieden, met speciale aandacht voor vrouwen en jongeren.

Doel

Eerder, in 2011, steunden wij hun ecologische boerderijproject in Argokhi (2 uur rijden van Tbilisi) en werd een start gemaakt met biologische bakkerij ‘Au Blé d’Or’. In Georgië groeit, met name in de steden, de vraag naar biologische en traditionele producten. Onlangs werd ook de Georgian Wheat Growers Association opgericht, die zich inzet om oude graansoorten als cultureel erfgoed aan te laten merken. Met de hulp van een aantal Franse donateurs kon Momavlis een ruimte huren in Tbilisi. De bakkerij ruimte moet nu worden ingericht met o.a. een traditionele leem oven en een houtoven en men wil naast de winkel in de toekomst een klein biologisch café realiseren.

In Georgië zijn er meerdere antroposofische pioniers die dergelijke vooruitgang bewerkstelligen. Daar is een lange adem voor nodig, maar het resultaat is er.