Melchior de la Mars (toegeschreven aan), De bewening van de stervende Maria Magdalena, 1620-9. The Phoebus Foundation, Antwerpen
projecten

Cultuur

Museum Catharijneconvent: maria magdalena. de tentoonstelling

2020 · €5.000,-

Van Jezus’ kroongetuige en boegbeeld voor boetedoening, tot symbool voor ongehoorde vrouwen. Maria Magdalena gaf aanleiding tot vele mythes en theorieën en heeft kunstenaars geïnspireerd vanaf de middeleeuwen tot nu.

wie zijn zij?

Museum Catharijne Convent heeft de laatste jaren hard gewerkt aan een nieuw gezicht en men maakt tentoonstellingen die de prachtige collectie en thema’s uit de collectie relevant maken voor deze tijd, waarbij met name veel aandacht wordt besteed aan jongeren. Deze tentoonstelling is te zien van 25 juni 2021 t/m 9 januari 2022.

doel

Maria Magdalena gaf aanleiding tot vele mythes en theorieën en heeft kunstenaars, vanaf de middeleeuwen tot nu, geïnspireerd tot absolute meesterwerken en een grote diversiteit aan verbeeldingen. De tentoonstelling heeft ook aandacht voor de gnostische teksten, waarin Maria Magdalena voorkomt als goed verstaander van Jezus, en als leraar van andere leerlingen. Er wordt geëxperimenteerd met een vernieuwende vorm van publieksbegeleiding. De ruimtes met kunstwerken worden aan elkaar geweven met strategisch geplaatste filmfragmenten die samen één film vormen. Elk stukje film eindigt met een cliffhanger en maakt nieuwsgierig naar de volgende zaal, waar een volgende laag in het verhaal ontrafeld zal worden. Zo gaat de bezoeker zelf op reis langs historische bronnen, eigentijdse kunst en populaire cultuur. Door te spelen met voorkennis en verwachtingen en tegelijkertijd niet alles in te vullen, beleeft de bezoeker de tentoonstelling als een persoonlijke ontdekkingstocht.