Nieuws

30 mei 2024

Amsterdam Art Week en Iona: 1 & 2 juni

Van 29 mei t/m 2 juni vindt de Amsterdam Art Week plaats. In dit kader stelt de Iona Stichting haar huis open op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni van 12.00-14.00 uur voor een Artist talk.

In en om het Iona huis aan de Herengracht ontmoet je het werk van vijf kunstenaars die elk op hun eigen manier een movement for change weven.

  • Ontmoet het monumentale kunstwerk Guernica de la Ecología. Dit werk, gemaakt door kunstenares Claudy Jongstra, vertegenwoordigt een oproep voor meer biodiversiteit, een pleidooi voor waardig vakmanschap (ambacht) en regeneratie van gezonde landbouw in een inclusieve werkomgeving. Het doek reist naar verschillende plekken om het gesprek te voeren en het bewustzijn te versterken. Op zondag 2 juni om 12.00 uur zal zij virtueel een artist talk doen.
  • In de tuin vind je werk van Saskia Noor van Imhoff. Zij onderzoekt systemen, hiërarchische structuren en denkbeelden over verzamelen. Recentelijk heeft ze haar focus uitgebreid naar het land en heeft ze een stuk grond aan de noordkust van Nederland verworven. Deze plek definieert ze als een ‘organische collectie’ die ze sindsdien in haar werk onderzoekt, terwijl ze het historische land waarop ze vandaag de dag leeft, restaureert, erop reageert en ermee werkt. Op zaterdag zal zij om 12.00 uur een artist talk doen.
  • Gijs Frieling maakt grootschalige tijdelijke muurschilderingen en schilderijen. In één van de kamers van het Iona huis is in samenwerking met de medewerkers en de Raad van Toezichtleden van de Iona Stichting een kunstwerk gemaakt met Gijs Frieling.
  • De sculpturen van kunstenares Molly Palmer verwelkomen en verlichten een ieder die de gezamenlijke hal betreedt van het Iona Huis. Het kunstwerk gaat een dialoog aan met het historische pand, de identiteit en uitgangspunten van de Stichting.
  • Het vrouwenleven en de natuur vormde een belangrijk thema in het werk van kunstenaar Ernée ’t Hooft. Ze werd vooral bekend door haar wandkleden, waarop in diverse borduurtechnieken, met een beperkt gebruik van applicaties, figuren en verhalende taferelen werden uitgebeeld. Samen met haar echtgenoot architect Jan van der Linden richtte ze de Iona Stichting op.
  • Daarnaast hangt in de tentoonstellingsruimte van het Iona huis een tijdelijke foto expositie van Hapé Smeele. Hij heeft zich laten inspireren door de een paar maanden geleden omgewaaide monumentale iep in de achtertuin. Hoewel de kunstenaar geen onderdeel uitmaakt van de Art Week, sluit het werk mooi aan bij de plek.