Nieuws

18 december 2023

Lancering nieuw fonds ‘New Definitions’

‘New Definitions’. Kunstwereld en biologische coöperatie bundelen krachten voor meer diversiteit op het land, in keuken en cultuur.

Biologische coöperatie Odin, kunstenares Claudy Jongstra, Galerie Fontana Amsterdam en de Iona Stichting richten per 1 januari 2024 het fonds New Definitions op. Doel van het fonds is meer diversiteit en creativiteit op het boerenland, in de keuken, de cultuur en de mode. Het fonds wil dit doen door veranderaars in deze sectoren te ondersteunen, te beginnen met een impuls voor een patent- en gentechvrij biologisch plantenveredelingsprogramma, dat bijdraagt aan sterk en vrij zaadgoed voor de duurzame biologische voedselproductie.

Patent- en gentechvrije plantenveredeling

Vanuit de biologische sector klinkt sterk de behoefte aan een patent- en gentechvrij biologisch plantenveredelingsprogramma. Het fonds New Definitions wil hier een bijdrage aan leveren, omdat dit past in haar doelstelling van meer diversiteit op de akker en op het bord. Er liggen al concrete plannen bij het fonds om proefakkers op te zetten bij boeren die actief aan de vrije biologische zaadveredeling willen bijdragen. Voor de beoordeling van projecten zal naast de Iona Stichting, Claudy Jongstra en Odin directeur Merle Koomans van den Dries, ook emeritus professor Organic Plant Breeding van Wageningen University & Research, Edith Lammerts van Bueren aanschuiven.

‘Tangible Transformations’

Het fonds New Definitions kan opstarten dankzij een bijdrage van de Iona Stichting en de verkoop van drie grote werken van Claudy Jongstra uit de serie ‘Tangible Transformations’. De werken hebben een formaat van 8 x 3,60 meter. Tangible Transformations I is nu te zien in Barcelona. Tangible Transformations II wordt vanaf 20 januari gepresenteerd in Amsterdam. Het derde werk wordt voor het eerst op 17 en 18 januari getoond tijdens de BioKennisweek in Den Bosch, bij de stand van Odin.

Meer informatie via communicatie@odin.nl. Voor interviews staat ter beschikking Merle Koomans van den Dries, directeur Odin.

Wilt u een schenking doen? Dat kan op deze pagina onder vermelding van ‘Fonds New Definitions’ of ‘Fondscode 6028’.